Wat betekent SOS Kinderdorpen steunen?

Ontdek hier hoe je kinderen die er alleen voor staan kan helpen
en wat SOS Kinderdorpen exact doet met de steun die jij geeft.

Algemene vragen

Wat doet SOS Kinderdorpen met mijn steun?

Dankzij jouw steun kunnen wij families in kwetsbare situaties versterken, zodat kinderen nooit alleen komen te staan. En als dat toch gebeurt, dan helpt jouw steun ons om hen een warme plek in één van onze opvangprojecten te bieden. In elk van deze projecten zorgen we ervoor dat kinderen de zorgen krijgen die ze nodig hebben: gezonde voeding, medische zorg, onderwijs,... Dit kunnen we alleen doen dankzij de trouwe steun van onze donateurs. Concreet gaat 80% van iedere donatie rechtstreeks naar onze projecten en 20% naar een gezonde organisatie.

Kan ik het hele gezin betrekken bij onze steun?

Heel veel mensen vinden het leuk om hun kinderen te betrekken bij de leefwereld van de kinderen of de families die ze steunen. Zo krijgt het hele gezin een beeld van hoe kinderen elders in de wereld leven.

Hoe lang kan ik steunen?

Op jouw steun staat geen termijn. Als we erin geslaagd zijn om een kind of familie te ondersteunen totdat hij of zij op eigen benen staat, dan start ons werk opnieuw bij een ander kind of familie in een moeilijke situatie.

Hoe vaak ontvang ik de nieuwsbrief als ik mij hiervoor inschrijf?

Je ontvangt één keer om de zes weken een nieuwsbrief met heel wat informatie vanuit onze projecten.

Is mijn steun fiscaal aftrekbaar?

Ja. Van zodra je giften in één jaar meer dan 40 euro bedragen, kan je die inbrengen in je belastingen en trek je 45% van je gift terug. In de loop van de maand maart (van het jaar volgend op het jaar waarin je de gift deed) sturen we je automatisch een fiscaal attest toe. Voor een peterschap van €30 per maand betaal je dus eigenlijk geen 30 euro per maand, maar 16,5 euro.

Hoe zit een domiciliëring in mekaar?

Als je je inschrijft via onze website voor een maandelijkse donatie, dan geef je je akkoord om maandelijks een zelfgekozen bedrag van je rekening over te schrijven. Wij geven die opdracht door aan je bank en je hoeft zelf niets meer te doen. Eenvoudig, snel en gemakkelijk.

Hoe kan ik mijn maandelijkse bijdrage aanpassen?

Om je maandelijkse bijdrage aan te passen volstaat het om een mailtje te sturen naar welcome@sos-kinderdorpen.be of te bellen naar het nummer 02 538 57 38. We kunnen dan het bedrag meteen voor je aanpassen.

Wat als ik mijn maandelijkse steun of domiciliëring op een dag (tijdelijk) moet stopzetten?

We zullen onze zorg aan kinderen en families blijven bieden, maar we zullen je steun wel heel erg missen.

Je mag ons dan gewoon een mailtje sturen via welcome@sos-kinderdorpen.be of bellen op het nummer 02 538 57 38. We kunnen de domiciliëring meteen voor je opzeggen.

Wil je je maandelijkse steun enkel tijdelijk opzeggen? Dat kan ook. Laat het ons weten via e-mail of telefoon, dan brengen we dit voor je in orde.

Vragen over meter of peter worden van families in
moeilijke omstandigheden wereldwijd

Waarom meter of peter worden van families in moeilijkheden?

Alle manieren om te steunen zijn waardevol. Het doel is hetzelfde: je zorgt er mee voor dat kinderen opgroeien in een warme, liefdevolle omgeving. Door families te steunen, versterk je mee verschillende biologische families in gemeenschappen en draag je ertoe bij dat een kind bij zijn ouders kan blijven.

Wat gebeurt er concreet met mijn maandelijkse bijdrage?

Met je maandelijkse steun zorg je ervoor dat gezinnen de nodige ondersteuning krijgen zodat de kinderen weer kunnen opgroeien in een sterke thuis.

De levensomstandigheden van kinderen direct verbeteren doen we door ervoor te zorgen dat een kind al het nodige heeft om sterk op te groeien. We verzekeren dat de kinderen voldoende te eten hebben, naar school kunnen en niet blootstaan aan geweld. Op middellange termijn versterken we de families die kinderen omringen door hen te helpen met het opzetten van een inkomsten genererende activiteit en door ouderlijke vaardigheden te versterken. Tot slot krijgt ook de gemeenschap een belangrijke rol in dit verhaal. Door deze te mobiliseren op de lange termijn verzekeren we een sterke structuur rond de families en het kind.

80% van jouw donatie gaat rechtstreeks naar onze projecten. De overige 20% van je bijdrage gaat naar onze werking. Zo kunnen wij een professionele service en gezonde organisatie garanderen.

Kan ik kiezen waar ik juist families ondersteun?

Als je ervoor kiest om meter of peter te worden van families in moeilijkheden, kan je de locatie helaas zelf niet kiezen. We wijzen je een regio toe waarin SOS Kinderdorpen België familieversterkende programma’s heeft. Dit is momenteel in DR Congo en Burundi het geval.

Kan ik in contact komen met de families die ik steun?

Je doet al heel wat voor de families met de maandelijkse steun die je biedt. Een brief of cadeautje per post opsturen naar een familie die deelneemt aan onze familieversterkende programma’s, is logistiek moeilijk, gezien de geografische spreiding van de families en de soms meer afgelegen locaties. Daarnaast wensen we elke familie dezelfde kansen te geven, waardoor cadeautjes die we niet aan ieder gezin kunnen geven moeilijker liggen. Wil je toch graag iets extra doen, dan opteer je het best voor het maken van een extra gift. Specifieer in het opmerkingenveld dat je graag wil dat deze gift aanvullend is op je peter- of meterschap.

Vragen over meter of peter worden van families in België

Waarom projecten in België ondersteunen?

Alle manieren om te steunen zijn waardevol. Het doel is hetzelfde: je zorgt er mee voor dat kinderen opgroeien in een warme, liefdevolle omgeving. Door kinderen in België te steunen kies je ervoor om kinderen die vlakbij jou in een moeilijke situatie opgroeien opnieuw een familiale en veilige omgeving te bieden.

Wat gebeurt er concreet met mijn maandelijkse bijdrage?

Met jouw steun organiseren we verschillende opvang- en beleidsprojecten in België:

  • In ons SOS kinderdorp Chantevent vangen we kinderen op in een warme en kleinschalige omgeving en bieden we een gepaste begeleiding aan gezinnen.
  • In Hejmo bieden we kleinschalige, familiale opvang aan kinderen op de vlucht.
  • Onze Simba-ouders, professionele zorgouders, bieden tijdelijke opvang voor de allerjongsten die niet meer thuis kunnen opgroeien.
  • We versterken onze eigen kennis en praktijken rond trauma-sensitieve zorg en we bouwen met een netwerk aan partners aan een trauma-sensitieve jeugdhulp en samenleving.
  • Wanneer kinderen niet meer thuis kunnen opgroeien, worden broers en zussen vandaag nog te vaak van elkaar gescheiden. Wij pleiten ervoor dat broers en zussen samen kunnen opgroeien.

80% van jouw donatie rechtstreeks naar onze projecten. De overige 20% van je bijdrage gaat naar onze werking. Zo kunnen wij een professionele service en gezonde organisatie garanderen.

Kan ik de Belgische projecten van SOS Kinderdorpen bezoeken?

We organiseren regelmatig een opendeurdag in onze projecten. Als meter of peter voor onze Belgische projecten ontvang je dan zeker een uitnodiging.

Kan ik één specifiek project in België ondersteunen?

Dat niet nee, je kan onze Belgische projecten enkel samen ondersteunen. Maar we leven in een klein landje, je gift komt sowieso terecht bij een project vlakbij jou.

Vragen over meter of peter worden van al onze projecten

Waarom al onze projecten ondersteunen?

Alle manieren om te steunen zijn waardevol. Het doel is hetzelfde: je zorgt er mee voor dat kinderen opgroeien in een warme, liefdevolle omgeving. Door al onze projecten te steunen gaat je donatie naar daar waar de nood het hoogst is. Dat kan noodhulp zijn, een familieversterkend project of kinderen die niet thuis kunnen opgroeien opnieuw een warme en veilige plek bieden.

Wat gebeurt er concreet met mijn maandelijkse bijdrage?

Met je maandelijkse bijdrage zorg je er mee voor dat kinderen die het risico lopen om er alleen voor te komen staan toch kunnen opgroeien op een veilige plek.

80% van jouw donatie gaat rechtstreeks naar onze projecten. De overige 20% van je bijdrage gaat naar onze werking. Zo kunnen wij een professionele service en gezonde organisatie garanderen.